«Umanitatea întreagă e făcută din cazuri particulare» (Amin Maalouf)
După Robert Plomin, psiholog și genetician, noi avem în comun aproape 99% de ADN. Singur acest procent de 1% este răspunzător de tot ce ne diferențiază. Infinita varietate a societății umane e dată de 1% din ADN! El este garantul biodiversității speciei noastre. Vă spun asta că să măsuram toți cât de prețioasă este diferența dintre noi.
Nu o să fim niciodată pe placul tuturor oamenilor și nici nu o să intrăm într-o matriță care nu ne corespunde. Ceea ce putem să facem este să ne valorizam diferența.
Căutarea validării exterioare este o pierdere de putere interioară, de timp și de energie. În schimb, dacă întâlnim părțile din noi care au un rol extrem, dacă avem acces la părțile rănite și vulnerabile, putem să spargem cercul vicios al condiționării. Adaptarea la modelele impuse a început în copilăria noastră … Să ne amintim că ceea ce am dobândit de la naștere până la 25 de ani, în termeni de competențe, ocupă în timp locul talentelor cu care ne-am născut și al liniilor de forță personală. Munca cu noi înșine nu înseamnă altceva decât să identificăm pe unde în viața noastră ne lăsăm conduși orbește de părți din noi care nu au vârsta noastră din buletin.
- Cum știm dacă acțiunile, obiceiurile, deciziile noastre ne alimentează, sau nu, vitalitatea? Acea dorință de a te trezi dimineața cu elan și curiozitate, o energie invizibilă care nu se măsoară dar te împinge din spate. Care te pune în mișcare fară efort, chiar într-o zi obositoare și prea lungă.
- Cum știm dacă ființa noastră întreagă este hrănită?
Zonele din viața noastră în care există bucurie sunt indicatorul cel mai de preț. Poate părea complicat să cauți bucuria când viața de zi cu zi e dificilă. E adevărat. Putem însă să identificăm zilele, persoanele, locurile, activitățile, ideile care ne aduc bucurie. Apoi să le amplificăm.
Merge și invers : identific ce nu îmi place, nu-mi corespunde, nu mă umple de energie. Le iau pe rând, încep cu ceea ce strigă cel mai tare. Mă ocup de părțile din mine implicate în acea situație. Asta pentru a termina cu influența trecutului.
Învăț un nou limbaj, aduc alt ton în discursul interior, sunt tot mai prezentă la mine, îmi manifest valorile spirituale în cotidian. Pentru a nu mai crea suferință începând de acum.
Cât timp nu suntem conștienți de ceea ce nu ne aduce bucurie, unde pierdem energie, patinăm.
Momentele în care ne epuizăm sunt o reacție a organismului care spune că o anumită situație nu mai poate dura! În plan personal și colectiv, din toate punctele de vedere, avem nevoie de claritate și discernământ.
Avem nevoie de un creier care funcționează bine.
V-am pregătit aici o resursă valabilă pe viață.