Cand simtim ca maine poate fi diferit de azi (partea a II-a)

Sunt momente in care viziunea noastra basculeza, ceritudinile se clatina si descoperim alt orizont. Cand simtim ca e posibil sa ne despovaram. E posibil sa riscam si ne lansam in necunoscut. Uneori suntem fortati sa deschidem usa intelegerii si a unui sentiment de bine durabil. Alteori apare ca un fulger, ne trece prin minte, sau il simtim in timp ce citim o carte, vorbim cu cineva, intalnim o persoana pe care o admiram, care emana tot ce valorizam. Si dintr-o data, viata ni se pare plina de posibilitati.

Sa-ti doresti schimbarea de departe, abstract, fara sa te implici, nu ajunge ca sa treci dincolo de usa ce ai intrevazut-o…Iata ce se afla dincolo de usa:

  • veti examina toate ideile si faptele concrete care va bareaza drumul spre pace interioara: ce credeti ca meritati, ce credeti ca sunteti capabili, ce puteti controla, disponibilitatea la schimbare, sursele de fericire. Cateva exemple de astfel de credinte care limiteaza: “nu avem nimic in comun”, “nu se poate dicuta cu el/ea”, “maine va fi exact ca si azi”, “nu am ce sa ascult, stiu ce va spune”, “fericirea nu e pentru noi”, “toti au trudit in familia mea, e randul meu acum sa trag din greu”. Afirmatiile de acest gen sunt motivate de frica, dorinta, plictiseala sau ignoranta. Legate de trecut, intuneca prezentul, limiteaza orizontul si ne tin departe de bucurie.
  • incetati sa va limitati, realizati existenta unui reflex conditionat care consta in a ne pune restrictii inconstiente. Decoperiti cum va autosabotati, cum ati fost conditionati sa va multumiti cu putin.
  • suportati mai usor pasajele dificile. Meditatia ne ajuta sa ne largim perspectiva, dezvolta curajul si capacitatea de explorare. Ne invata sa ramanem in prietenie cu noi insine, in momente bune cat si in momente dificile. Ne dovedeste ca avem resursele la care nici nu ne-am gandit vreodata.
  • descoperiti ceea ce va conteaza cu adevarat. aveti o vedere clara asupra viselor voastre, a obiectivelor, a valorilor. 
  • veti dispune de o resursa oricand accesibila. Puteti medita oriunde, oricand. Pe ritmul respiratiei e posibil sa ne schimbam starea de spirit…
  • va apropiati de ce e mai bun in voi: bunavointa, incredere, intelepciune.
  • va regasiti energia pierduta in timp ce erati ocupati sa controlati necontrolabilul. “E vremea care e. Punct.” (Sharon Salzberg)
  • intelegeti cum sa abordati schimbarea cel mai bine, acceptand inevitabilul si crezand in posibil. Sa lupti cu schimbarea e epuizant. Meditatia ne ajuta sa intelegem acesta realitate: totul e impermanent. totul se schimba in permanenta. Mor oameni in jurul nostru si noi continuam sa traim ca si cum moartea nu ne va cauta si pe noi. 

Nu va vorbesc de un optimism fabricat. Va vorbesc despre faptul ca atat timp cat suntem vii, campul altor posibilitati e deschis. Inclusiv la nivel celular!

Un numar tot mai mare de persoane se orienteaza spre meditatie si experimenteaza beneficiile  succint descrise mai sus. Nu ajunge sa le admirati, citindu-le! Trebuie sa practicati, sa traiti experienta! 

1 Comments

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *