Coerență versus dispersie

Coerență versus dispersie, demotivare, inconstanta, fragilitate

Nu putem vorbi de coerentă, manifestată prin sentiment de integritate și impact, fără să vorbim de dispersie, resimțită prin demotivare, inconstanță, fragilitate.

Coerenta între stilul de viață și cine suntem cu adevărat decuplează capacitățile noastre. Absența ei consumă energie, fragilizeaza conexiunea cu sine și dezintegrează sufletul. Ușor de identificat, avem semnale la îndemână : tristețe, descurajare, lipsa de entuziasm.

Cineva coerent e «adunat și întreg». Acțiunile sunt în faza cu ce gândește și ce simte, picioarele urmează capul. Persoana face ce spune. Își cunoaște și asumă valorile.

Coerenta se «învață» de mic, cel mai ușor prin joc. Nu știu cum va situați voi, în cazul meu a trebuit să învăț singură, mare fiind. Chiar adultă în toată firea.   

Coerenta se instalează când corpul și capul comunica, când inima, sufletul, spiritul (conștiința) se întâlnesc, când părțile fac o mare orchestra în care fiecare instrument excelează. Lipsa de coerentă antrenează pierderi energetice. În funcție de domeniu, aceste pierderi se măsoară în îndoieli, euro, kg, discordie, dispersie, ineficacitate, etc. Acestea afectează considerabil nivelul de vitalitate. Ceea ce simțim devine greu de purtat: frică, tensiune, tristețe, confuzie. Devine obositor. 

Absența coerenței se manisfesta ca o pietricica în pantofi, conturba bunul mers al lucrurilor. Este sursă de dezorientare. Într-un anume fel e ceea ce  numim inerție … Invers, un exces de coerentă se manifestă prin monotonie. Nici o extremă nu ne servește.

Să faci zilnic o activitate care nu e în faza cu tine, te secătuiește de putere. Așa cum te epuizează să nu fii ascultat, înțeles, respectat, într-o relație. Sau, să nu realizezi că anturajul tău, lipsit de coerentă, îți alimentează fragilitatea. 

Din păcate, nici în familie, nici la școală nu învățăm despre asta. Și mai grav, nici când o boală, o stare de rău, de nemulțumire sau tristețe profundă, un eveniment dureros, sau o experiență dureroasă se prezintă, puțini sunt cei care se gândesc la cât acord există în viață lor între ce simt – ce gândesc – ce fac.

Prima incoerența este să fii incoerent cu starea ta. Adică să începi să cauți să te debarasezi de ea înainte de a te apropia de ea, de a o recunoaște, de a-i face locul care îl cere, de a-i asculta mesajul, de a descoperi aspirația ta profundă și abia apoi de a acționa, din energia nouă. 

Poți să fii coerent tot timpul, în toate planurile? Fiecare dintre noi deține acest răspuns valabil pentru sine, rămâne doar să îl căutăm. În timp ce îl căutăm, să rămânem modești. Să ne înclinăm, să nu ne opunem descoperirilor noastre. Astfel ne validăm vocea interioară. Începem să “auzim” mai bine.  Când am intrat în rezonanță cu noi înșine, începem, natural, să facem pași adevărați pe drumul nostru. Oportunități, sincronicitati, apar că prin minune. 

În filozofia chineză există forțe exterioare nouă cu care suntem mereu în contact, care ne luminează drumul și ne pun în făță responsabilitatea exercitării calităților noastre. Când vrem să ne evaluăm gradul de coerentă sau incoerența, intervin trei elemente:

  • loialitatea – la o familie, la o profesie, la trecut, la o imagine de sine, etc.
  • obiceiurile – de a fi disponibil, amabil, obosit, plictisit, îngrijorat, nemultumit, trist, etc.
  • conștiința responsabilității pentru viața sa

Loialitatea am dobândit-o. Obiceiurile ni le-am format. Conștiința se trezește, se lărgește. Cere atenție și capacitatea de a tolera complexitatea lumii și misterul vieții. Ia timp până se face simțită. Precum un fruct copt, care, că să ajungă să fie cules, trebuie îngrijit. 

Când nimic nu se mișcă la exterior, în viață noastră, atenția se cere cultivată în interior. Descoperim încet cine da tonul (soțul, părinții, copii, colegii, prietenii, convingerile, comentariile din dialogul interior, etc) și descoperim contradicțiile (tu faci curățenie tot timpul/nu suporți să angajezi pe cineva; vrei copil dar te temi de silueta; visezi să ai un ciobănesc german dar nu vrei să ocupe mult loc; îți plac copiii dar nu suporți dezordinea; vrei in relatie dar ti-e frica ca pierzi spatiul personal, etc.). Doua situatii ne sunt dezvaluite : fie e vorba de nevoi divergente, fie de iluzia unei realități care nu există. Îți dai seama că vrei să te aliniezi la o realitate care nu există, că asta epuizeaza și descurajeaza.

Ce faci atunci? Nu faci ceva anume; respiri, te așezi și te asiguri că toate fațetele tale, toate aspectele tale sunt prezente. Te asezi si nu faci nimic, in acest timp «mort» te sincronizezi, tu cu tine si cu viata ta, aduci viata in viata ta. 

Să ignori ce simți întârzie să trăieșți la ce aspiri. Când o decizie trenează, gândește-te la alimentația și igiena de viață  din ultimele zile (gluten, zahăr și lactate, îngreunează corpul și încețoșează spiritul, mentalul începe să se inflameze, începe ruminarea). 

Să detectezi ce anume nu este în coerentă cu ființa ta, cu nevoile tale, este vital pentru a menține echilibrul pe cablul vieții. Coerenta este cheia vitalității – sursă a sănătății și condiția longevității. 

Concret, în zilele, saptamaniile viitoare, încearcă să câștigi în vigilența pe trei axe:

  1. Identifica acțiuni, momente, locuri, persoane care te apropie de ține. Folosește + și – și caută să câștigi mai mulți de +.
  2. “Citește” cu alți ochi tot ce te înconjoară ca mediu profesional, familial, relațional, fizic. Găsește ce e sumbru/luminat, toxic/binevoitor, trist/bucuros, de plumb/energizant, urban/vegetal, apăsător/stimulant, natural/sintetic, îngrijorător/liniștitor, dinamizant/relaxant, deprimant/inspirational, angoasant/reconfortant, etc. Trage concluziile.
  3. Ajută liniile de forță interioară să se clarifice: intr-o frumoasă cutie fără capac începe să pui câte un bilețel cu absolut orice idee care îți aduce bucurie și stare de bine. Nu te gândi dacă e realizabilă, când, cum. Și mai ales nu renunta dacă ți-a trecut prin cap. Lasă-le acolo. Va veni momentul să le revezi, să le sortezi, sau să ți le reamintești. Când momentul va veni, începe să faci un pas în direcția dorită. Fiecare pas e ca un punct dintr-o linie invizibilă.  La un moment dat o să poți să le unești, să trasezi o linie. Așteaptă, odihnește-te, mai fă un pas. Nu punem presiune când ne construim drumul adevăratei întrupări în acesta viață. Alternam ceea ce facem cu abandonul controlului

Să evaluăm și să ne îngrijim de coerenta cu sine este un câștig de timp enorm într-o viață, alimentează forțe profunde de care nici nu ne imaginam că dispunem. 

Din inima îți doresc ca ceea ce ai citit să contribuie în viața ta. Daca vrei sa te ocupi serios de coerenta, sa te reperezi si sa restabilesti echilibrul,  Busola interioara  poate raspunde asteptarilor tale.  

Nu ezita sa imi scrii, sa comentezi articolul si sa il partajezi cu prietenii tai daca consideri ca ii poate inspira; asa ne imbogatim unii pe altii. Multumesc!

Adăugare comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *