• 3 cercuri 

Adevarul ne va elibera, e o promisiune ce ne-a fost facuta…

Mi-a fost de mare folos cand am inteles conceptul “3 cercuri” si am identificat cum poate deveni un indicator in practica mea. Cand am integrat ca nu pot sari dintr-un cerc in altul, la nesfarsit, facand orice numai sa nu stau in “crucea” fiecaruia. Sa stau acolo unde doare cel mai tare, timpul necesar. 

Cele 3 cercuri sunt concentrice!

De fapt primul cerc este un punct – Eu. Relatia cu mine. 

Il inconjoara cercul lui Celalalt. Relatia mea cu celalalt. 

Urmeaza al 3-lea cerc, cercul Multiplu, ceea ce pentru fiecare reprezinta familie, comunitate, societate.

Imaginati-va ca in fiecare cerc exista o cruce. In fiecare cerc voi suferi o “crucificare”. In fiecare cerc am de facut o aceeasi alegere: ma concentrez pe “cuie”, caz in care imi va fi greu si pot ajunge sa pierd orice speranta. Sau ma concentrez pe miscare, in sensul a ceea ce ma traverseaza, caz in care am sansa sa ma destind, fiind la curent cu ce inseamna fiecare.

In primul cerc (care e de fapt un punct) Eu, devin constient ca voi fi intotdeuna tras, impins, desirat intre aspiratiile mele (care sunt nelimitate, vin din natura noastra divina care e nelimitata) si mijloacele reale de care dispun pentru a-mi implini aspiratiile. Devin constient de acest decalaj pentru ca in realitate nu dispun de mijloace nelimitate, pe masura aspiratiilor mele. Am tot interesul sa raman in centru, acolo unde pot sa gasesc putere interioara, capacitatea de a-mi implini aspiratiile. De acolo vor decurge actiuni datatoare de putere. Din acel punct, cea mai inalta forma de spiritualitate, cea mai autentica trezire se poate manifesta in actiunile mele. 

In al doilea cerc voi fi intotdeuna prins intre mine si celalalt, intre a avea grija de mine si a avea grija de celalalt. Pentru ca a avea grija de mine nu inseamna neaparat ca va contribui la a avea grija de celalalt..Solutia aici nu e sa faci ceva, solutia e sa exprimi ce traiesti pe crucea ta. Si celalalt la fel. E singurul loc unde va puteti intalni si simti ca fiecare tine cont de celalalt si ca pe moment, imi lipsesc doar mijloacele care sa-mi  permita o grija de mine care te hraneste si pe tine..Miza, riscul in cercul 2 se cheama abandon sau respingere.

In cercul 3 voi fi eu, cel ce sunt, exact cum sunt, in relatie cu toti ceilalti; cum ma simt in acest cerc imi da gustul sentimentului de apartenenta (la un grup, la o comunitate, la societate, la lume, la univers). Tensiunea apare cand vreau sa raman integru si realizez ca suntem interdependeti, legati unii de altii si ca orice grup, cat de mic ar fi, are coduri cu care nu sunt complet acordat. Aici riscul e ce devin: un supus sau un rebel? Cum pot sa raman integru apartinand unui grup? Cum sa fac sa nu imi cedez puterea interioara grupului, cum sa fac sa nu-mi dau puterea grupului sa ma transforme in supus sau rebel? Interdependenta o traiesc cand raman fidel mie insumi si traiesc apartenenta la grup. 

Am insistant asupra acestui aspect pentru ca totul incepe in punctul Eu si fiecare din celelalte doua cercuri ne trimite la acest punct (comun tuturor) de cate ori lucrurile scartaie. Oriunde m-as afla la un moment dat si ma gasesc blocat, poticnit, ma intorc acasa, in centru. Acolo e punctul de pace interioara, de pacificare cu ceilalti, cu viata.

 • Comunicarea Nonviolenta (CNV)

Sa practicam acesta arta de a trai ne ajuta enorm in prezent. Ne aduce blandete, ne invata sa traducem judecatile si criticile – orientate catre sine si catre ceilalti – in termeni de nevoi si aspiratii. Produce miracole in viata noastra, dar nu substituie nevoia imperativa de a ne ocupa de ranile sufletesti, de trecutul nostru. 

60% din greutatea pe care o aveti este apa din corp. Realizati ca in fiecare moment cand sunteti stimulati (cand apare ceva, cand se intampla ceva care va apasa butoanele rosii) acesta masa de apa se pune in miscare (emotiile ce va traverseaza). Este de necontrolat in primul moment, in multe situatii apa ne cuprinde total in vartejul ei, in valurile ei, iar noi ne identificam cu acestea. Ripostam, reactionam sau ne blocam. Rezultatul e nesatisfacator pentru ca nu linisteste si nu clarifica situatia.

Perspectiva se schimba atunci cand practicam Comunicarea Nonviolenta. Noutatea e ca vedem oceanul, vedem valurile (emotia care ne cuprinde), vedem cerul plin de nori (ce gandim despre ce vedem, ce simtim), vedem ce ne-a stimulat, fara sa-i punem eticheta de pericol. Avem puterea de a ne aseza incet pe fundul oceanului, unde e calm. Revenim la baza. Baza e calma si senina intotdeuna. Acolo sunt aspiratiile noastre cele mai profunde. Din energia lor putem trece la actiuni concrete si corecte, sanatoase, in serviciul nostru si in serviciul a ceea ce ne-a stimulat, indiferent de natura sa. 

Atunci cand practicam CNV, cream spatiu pentru emotii, nu ne identicam cu ele,  incepem sa vedem si ce gandim nu numai ce vad ochii fizici, practicam discernamantul, revenim la baza si de acolo actionam in serviciul a ceea ce e viu in noi. Exista o premisa in acest proces, premisa este intentia… Daca intentia este sa ai dreptate, nu este despre CNV. Daca intentia este sa ramai in legatura (cu tine, cu celalalt, cu ceilalti) atunci da, este despre CNV, merita sa inveti sa practici. 

 • Tehnici de eliberare emotionala (EFT)

Ceea ce e extraordinar legat aceste tehnici e faptul ca lucram in prezent, in trecut sau chiar in viitor (pregatirea unui examen, interviu, interventie chirurgicala, un doliu ce ne asteapta,…). EFT reprezintinta apa si sapunul pentru igiena emotionala, asa cum spalatul pe maini reprezinta baza igienei corporale.

Emotiile sunt vii, ne conduc deseori viata, ne afecteaza sanatatea fizica. Lucram cu ele in 3 planuri: ce este, ce vreau, ce decid.

Imaginati-va un copac. Trunchiul il reprezinta evenimentul asupra caruia ne aplecam. Ramurile sunt emotiile legate de eveniment. Frunzele sunt simptomele fizice. Radacinile, ceea ce ganditi despre situatia respectiva  si gandurile intretinute, transformate in convingeri. Pentru orice eveniment puteti sa va desenati propriul arbore cu care sa lucrati EFT, la un moment dat, singuri. Cu EFT va recastigati mare, mare parte din autonomie.

 • Focusing – (centrare pe sine)

Este terapia care se caracterizeaza prin “sunt atent la ce simt, la ce se intampla in mine”. Depaseste simpla perceptie psihologica, include emotii, senzatii, perceptii viscerale, in timp ce se manifesta deodata. Termenul focusing inseamna “a se concentra pe”. Ceea ce simti este acompaniat, pentru a-i permite sa se exprime, sa faca accesul posibil la cunoastere de sine si invataturi pertinente. “Corpul are motivele sale, pe care gandirea nu le cunoaste”. Corpul cunoaste problema cu care se confrunta persoana. Ceea ce corpul cunoaste deja, nu poate fi relevat prin rationament si logica. Invatam, prin focusing, sa ne ascultam corpul iar in timp, acesta ascultare devine o atitudine naturala, de respect fata de sine si pentru ceea ce este. Invat sa nu ma mai parasesc, invat sa am grija de cea mai importanta relatie, relatia cu mine. Unde si cum sunt cele doua intrebari cu care lucram. 

 • Sistem familial interior (IFS : Internal Family System)

In acesta terapie suntem indrumati sa ne centram pe Self (Sinele profund) care exista in noi, care este sursa de calm, de pace, de conexiune, bunavointa si compasiune. Sinele profund ne ajuta sa luam distanta, sa ne detasam de ceea ce se agita in noi (aspecte din noi, numite parti). Originalitatea acestei terapii consta in a recrea un dialog intre aspectele interioare aflate in lupta si contradictii, restaurarea partii numita Self, cea capabila sa mentina armonia interioara, eliberarea partilor din noi care s-au exilat la un moment dat, eliberarea partilor din noi care au jucat rolul de protectori, avand un singur scop, acela de a nu suferi din nou. 

 • Meditatie – cultivarea starii de Prezenta 

Asa cum e prezentata si transmisa in cadrul Scolii Occidentale de Meditatie fondata de Fabrice Midal, meditatia ne aduce pe pamant, e concreta, realista, solida. Finalitatea nu este de a ne calma ci de a crea contextul in care “inteligenta” situatiei in care ne gasim, iese la lumina, deschide orizontul. Practica nu se bazeaza pe  credinte si convingeri religioase. Este o maniera de a deveni responsabil, intelegand mai bine sensul realitatii.  

Daca puteti respira, puteti medita! Fiecare practica exact asa cum e, nu e nimic de schimbat, de cautat, de reusit. Implica totusi un angajament profund, dorinta de a se confrunta cu propria confuzie, de a se uni cu ceea ce e viu in fiecare. Este o adevarata cale de vindecare, nicidecum o maniera de-a trai un mic moment de calm si satisfactie. 

Exista numeroase idei false despre meditatie: sa faci ceva sa nu mai ai ganduri, sa te calmezi, sa te izolezi intr-o bula, sa te relaxezi, trebuie sa fii adeptul budismului, sa poti sa stai nemiscat ore in sir. Adevarul este ca practica meditatiei consta in a fi moment dupa moment, in raport, in legatura cu ceea ce survine in experienta fiecaruia. Ne deschidem, fara idei preconcepute, fara judecata, la realitatea insasi: aceea a corpului, a gandurilor, emotiilor, zgomotelor pe care le auzim, a situatiei in totalitatea ei … In acest sens, practica meditatiei este un exercitiu pentru a invata sa fii in conexiune cu realitatea. Te asezi in propria umanitate, lasi practica sa transforme raportul pe care il ai cu gandurile tale, cu ce faci, cu ce traiesti (nu te atasezi, nu respingi, inveti sa fii impartial). Meditatia dizolva zidurile pe care le-am construit in interiorul nostru si in exteriorul nostru. Meditatia nu ne separa, ne uneste in interior si ne uneste cu lumea. 

Meditatia ne reinvata sa apreciem. Aprecierea este posibila cand spatiul de prezenta e vast, cand iesim din “ombilic”.  Aprecierea hraneste copilul din noi. Aprinde flacara recunostintei. 

Cu timpul, va familiarizati cu spatiul deschis, cu un sentiment de prezenta vasta, care va va transforma. Corpul si spiritul se sincronizeaza, descoperiti un punct sensibil, un punct de tandrete pe care de obicei il ascundem, il acoperim. O noua atitudine fata de existenta incepe sa ne devina familiara. Meditam si lasam ce e mai bun in noi sa vada lumina. Nu fugim in alte planuri, nu cautam sa ne salvam, din contra, suntem curajosi si “ne riscam libertatea”! 

Stare de Prezenta, soliditate, iubire plina de bunavointa, incredere, compasiune – acestea sunt cele 5 directii ale exercitiilor pe care vi le propun. Sa va fie primul cel mai mic pas posibi pentru a face un angajament in ceea ce va priveste. Sa va fie un pas spre increderea in viata, in respiratia voastra, in corpul vostru. Sa va fie un pas spre acceptarea radicala a cine sunteti. Sa va fie pasul spre bunavointa si blandete.

 • Medicina Traditionala Chineza

Va voi impartasi din cunostintele mele cele mai pretioase, acelea legate de problemele de sanatate fizica sau psihica cu care ne confruntam si care vin din faptul ca nu cunoastem cum functioneaza corpul uman. Ca atare, fara sa stim, construim pas cu pas impasul in care ne putem regasi la un moment dat. Dincolo de sensul strict de medicina, vorbim de o arta si de o filozofie, acelea de a trai si imbatrani frumos, in legatura cu sine si in legatura cu universul. Experienta mea este ca o data ce pui piciorul in aceasta lume, stii deja ca tot restul vietii tale nu e de ajuns pentru a o cunoaste si a o integra in toata complexitatea ei. 

Corpul nu a fost conceput sa fie sau sa cada bolnav. Corpul nostru are o imensa capacitate de vindecare si o mare putere de adaptare. Avem o “baterie” care daca e incarcata corect, constant, din plin, pur si simplu nu putem fi bolnavi. Despre somn, alimentatie, hidratare, miscare, respiratie si cum se ocupa Medicina Traditionala Chineza de emotii, toate acestea le vom parcurge, adaptate cazului tau. Vei invata sa localizezi si sa masezi puncte de acupunctura esentiale, formule pentru a te elibera de insomnie, oboseala, anxietate, regula celor 9 zile, regula de 3 si multe alte lucruri interesante. 

 • Flori de Bach

Durere fizica sau durere emotionala, puteti fi siguri ca daca va interesati sa va cunoasteti mai bine, veti gasi o urma, prezenta in caracter, a violentei cu care va tratati, a rigiditatii modului in care ganditi. Rigiditatea se cuibareste in propriul spirit. Va agatati de idei, principii, conventii. Terapia cu flori de Bach este cea care aduce lumina in corp, in ganduri, in emotii, in cine sunteti, dincolo de identitatea nume, prenume, sex, rasa, functie, rol, etc. Armonie in corp, suflet, spirit, asta ne ofera remediile dr. Bach. Cea mai frumoasa lectie de viata e sa inveti ce inseamna libertatea. Libertatea fata de circumstante, de mediul in care traim, de ceilalti, si mai ales de noi insine, cand totul se joaca in jurul micului “eu” identificat la aceasta lume materiala. Cand tu devii liber, ii eliberezi si pe ceilalti. Din acest punct de vedere, fiecare pas pe care-l facem pentru noi, il facem de asemenea pentru ceilalti. Adevarata iubire in actiune e atunci cand am grija de mine ca sa pot avea grija de tine. 

Dr. Bach ne-a pus la dispozitie 38 de remedii florale care ne permit sa revenim in aspectul pozitiv al vibratiei fiecarei flori. Nimeni si nimic nu ne poate impiedica sa ne realizam, sa fim impliniti. Singurele responsabile de esec sunt rezistentele interioare. Le recunoastem si lasam florile sa ne ajute sa le eliberam. 

 • Uleiuri esentiale

Cand incepi sa simti beneficiile utilizarii uleiurilor esentiale in scop terapeutic, ai un singur regret: de ce nu le-am folosit pana acum?

Ceea ce diferentiaza simtul mirosului de celelalte simturi e faptul ca el e singurul in legatura directa cu creierul, singurul care actioneaza instantaneu asupra inconstientului (creierul reptilian) si subconstientului (creierul limbic , numit si creier emotional). In fiecare narina avem 10 milioane de celule nervoase, raspandite pe o suprafata de 2 cm²… Volatilitatea lor asigura propagarea in organism. Sa ne servim de ele in cotidian, in plan fizic si psihic, inseamna sa ne crestem semnificativ sansa de a fi bine in propria piele si in viata sa. Functioneaza chiar daca ti-ai pierdut simtul mirosului! 

 • Actiuni imperceptibile datatoare de putere

Cred ca fiecare traditie detine o parte de adevar. Dumnezeu, sursa vietii, nu conteaza cum ii spuneti, vrea ca noi oamenii sa ramanem conectati unii cu altii, sa avem grija unii de altii. din acest motiv a lasat fiecarei traditii o bucata din puzzle. Dupa 11 ani de drum spiritual solitar, in traditia crestin ortodoxa, am inceput sa citesc despre  budism, despre traditii ancestrale ale indienilor incasi si multe altele. Interesant a fost sa constat cum largirea orizontului a contribuit la o reconciliere cu credinta mea, la o alegere constienta a invataturii lui Iisus, la intelegerea faptului ca fiecare personaj din Biblie intrupeaza un principiu, caruia ne putem dedica munca spirituala pentru a-l aduce in viata de zi cu zi. Pentru a trai aici-acum o spiritualitate plina de viata. 

In fiecare zi e ziua unui sfant. Avem ocazia sa ne conectam la virtutea, energia pe care o intrupeaza.

Avem ierarhiile ceresti: Serafimi, Heruvimi, Tronuri, Domnii, Virtuti, Stapaniri, Principate, Arhangheli si Ingeri. Fiecare are un Arhanghel conducator, cel care ne da:

 • Cheia vietii spirituale, cheia trezirii la natura noastra adevarata – Serafimi –  Metatron
 • Cheia inspiratiei – Heruvimi – Haziel
 • Cheia rabdarii si perseverentei – Tronuri – Kaliel
 • Cheia bucuriei – Domnii – Yeratel
 • Cheia actiunii, a energiei vitale, a fortei interioare – Virtuti – Menadel
 • Cheia Luminii “Eu sunt ceea ce sunt” – Stapaniri – Sealiah
 • Cheia iubirii, compasiunii, iubirii aproapelui – Principate – Nithael
 • Cheia discernamantului – Arhangheli – Anauel
 • Cheia Intuitiei, a ceea ce simti – Ingeri – Mumiah

In 24 de ore sunt 72 de ingeri care asteapta sa fie chemati in ajutorul nostru. La fiecare 20 de minute trece un inger…

Avem o formula de vindecare: Regret, Iarta-ma, Ma iert, Iert, Multumesc, Te iubesc.

Avem sapte stadii de dezvoltare spirituala care reprezinta calatoria noastra, a fiecaruia, “calatoria eroului”, cum a numit-o marele mitolog, Joseph Campbell. Din fiinte care cauta sa controleze si sa aiba mai multa putere la exterior, ne transformam in fiinte care primesc si gasesc putere in interior. 

Toate problemele, toate tensiunile ofera o ocazie de invatatura spirituala. Energia, harul divin, se revarsa zilnic asupra noastra dar e posibil sa nu ii sesizam prezenta, deoarece nu suntem receptivi atunci cand treburile zilnice, obligatiile, furtunile emotionale ne ocupa toata atentia. Cand avem credinta, nimic nu e imposibil.

“Exista doar doua cai de a-ti trai viata. Una e sa traiesti ca si cand nimic nu este un miracol. Celalalta e sa traiesti ca si cand totul este un miracol” a  spus Albert Einstein. El e fizicianul care a bulversat gandirea stiintifica si filozofica despre timp, spatiu si univers…

Fa-ti munca si apoi opreste-te! Cred ca avem nevoie de echilibru intre planul material si planul spiritual. Cred intr-o actiune care incepe cu o rugaciune. Cred intr-o rugaciune care e precedata de actiune.  

Te ajuti si vei fi ajutat. Daca va intereseaza o spiritualitate vie, va astept cu bucurie sa ne imbogatim unii altora experienta.Tot ce ati citit aici functioneaza impreuna, sunt cai care se completeaza reciproc. Efectul cumulat al acestor practici l-am concretizat in modelul meu de lucru care tine cont de fiecare persoana in parte; de aceea, am renuntat la ideea unui Program Ma dezvat online, oricat de mult mi-am dorit asta. Cum te dezveti tu e diferit de cum se dezvata altcineva. Lucram cu instrumentele care rezoneaza cu tine si cu viata ta.