Există numeroase terapii destinate ușurării suferințelor morale și fizice. Unele se adresează doar simptomelor, altele se interesează la globalitatea și particularitățile persoanei care suferă : starea fizică, psihică, mentală, istoria bolii și suferinței, mediul în care trăiește.

Metoda doctorului Bach este cea a remediilor florale și corespunde celei de-a doua categorii, alături de homeopatie și medicinile tradiționale. De o eficacitate remarcabilă, oricine le poate testa. Acțiunea lor este blândă, profundă și fară efecte secundare.

Istoria acestei terapii este istoria unei pasiuni, istoria unui om purtat de un înalt ideal. Atent la oameni și la lumea vegetală, dr Bach a fost frapat când a regăsit în lumea plantelor toată panoplia de comportamente pe care le observa la oameni. Cu diferența că o plantă nu exprimă decât un comportament, în locul paletei variate pe care noi, oamenii, suntem capabili să o manifestăm.
Chiar dacă fiecare comportament a avut o bază de utilitate, la plante era «ori îmi fac loc, ori mor», la oameni e ceva mai elaborată explicația. În esență, dr. Bach vedea în comportamentele oamenilor gradul în care persoanele au pierdut legătură cu originea lor divină. Astfel, orice comportament putea fi transformat prin alchimia sufletului și a florii.

Edward Bach a dorit să ofere umanității un instrument de eliberare. A reușit perfect. Drumul e pe jumătate făcut. Cealaltă jumătate de drum suntem noi, fiecare în situația lui. Cum facem să ne regăsim bucuria de a trăi, cum hrănim nevoia de a ne recunoaște, de a ne aprecia, de a ne respecta și cum găsim curajul să acționam în favoarea vieții. Suntem deplin angajați în serviciul vieții când, după ce ne-am ocupat de noi, ne îngrijim de ceilalți, ne îngrijim de tot ce e viu pe planeta noastră albastră.

Farmacia doctorului Bach este compusă din 38 de remedii (37 de origine vegetală), obținute din petale sau muguri de flori. Doctorul Edward Bach a observat că cele 38 de esențe florale sunt suficiente la număr, pentru a acoperi stările noastre emoționale. Le-a grupat în 7 clase:
1. Frica
2. Incertitudine și descurajare
3. Lipsa de interes pentru prezent
4. Solitudine
5. Hipersensibilitate la influențe și idei
6. Lipsa speranței, starea de a fi abătut
7. Preocupare excesivă pentru cei din jur

Remediile Flori de Bach sunt compatibile cu alte terapii, tratamente în curs. Sunt naturale și fară efecte secundare. Pot fi de o mare eficacitate pentru a debloca situații, a largi perspectiva, a provoca conștientizări.
Iar pentru animalele de companie în special, veterinarii le folosesc frecvent în cazul tulburărilor de comportament, tulburări psihosomatice, și nu numai.

Voi prezenta pe scurt fiecare plantă, care e adevărul pe care am putea să-l înțelegem mai bine, ce decizie putem lua pentru a ne conecta cu partea din noi care cunoaște drumul și are toate răspunsurile la dificultățile noastre, care sunt semnele care ne permit să vedem că potențialul pozitiv al florii … înflorește în noi.


Chestionar remediul de fond și bilanț emoțional


Remedii frică