Cu imensă bucurie vă anunț că am terminat formarea în TRI(Thérapie relationnelle intérieure) – IFS (Internal Family Systems).
Un model terapeutic inovator, blând și dovedit științific. Cu atât mai valoros cu cât nu favorizează dependența de terapeut. În realitate, terapeutul principal ești tu. Practicianul IFS se poziționează în terapeut «secundar» și rolul său este de a facilita procesul prin care Sinele tău (Selful) intră în relație cu sistemul tău interior. Cei care îl folosesc descoperă că pot să simtă încredere, compasiune și un loc de vindecare chiar în centrul ființei lor.
Lejeritatea apare în viețile noastre când am înțeles că în interiorul nostru trăiește o adevărată familie și știm cum să restabilim liderul acestui sistem interior.
Te invit să descoperi o nouă manieră de a te cunoaște mai bine, de a te înțelege, de a-ți oferi empatie, de a te accepta, de a te prețui. Toate acestea duc la vindecare.
Când înțelegi structura și cum funcționează psihicul uman din perspectiva IFS, când experimentezi cum emoțiile, gândurile, convingerile limitative, comportamentele exagerate, repetitive, structurează sistemul psihic, o nouă cale se deschide pentru soluționarea dificultăților psihologice și relaționale. Acest model terapeutic iți permite să găsești armonia profundă, durabilă, făcând cunoștință cu părțile care alcătuiesc familia ta interioară.
In ședintele de terapie IFS ești invitat să privești în interior, înveți să identifici, să întâlnești, să primești, să înțelegi părțile care se prezintă: cele defensive, ofensive, cele rănite, exilate.
Specificitatea modelului este spațiul din care întrăm în conexiune cu ce simțim, cu emoțiile noastre. Un spațiu în care există curiozitate și nu judecată, bunavoință și nu dezgust, compasiune și nu agasare. Constatăm cu uimire că părțile cele mai întunecate din noi nu sunt ce par să fie. Sunt resurse interioare prețioase care au fost deformate de experiențele de viață.
Acest spațiu este nucleul nostru, esența care nu este atinsă de istoria de viață și de traume, ceea ce IFS numește Self (Sine). Acestă esență este vie în fiecare dintre noi.
Grație calității de prezență a Sinelui (Self) și a deschiderii inimii (posibilă doar după instalarea securității de bază și a încrederii în terapeut) asistăm la transformarea emoțiilor dificile și a convingerilor limitative.
Fiecare ședință contribuie la eliberarea reprezentărilor patologice și pesimiste despre noi înșine, despre alții, despre viață. Începem să schimbăm modul în care dialogam cu noi înșine.
Acest model terapeutic este particular blând, empatic, călduros și eficient pentru tratarea tulburărilor de atașament, a traumelor «calde și reci». Este unul dintre puținele instrumente care ne învață concret cum să simțim iubire pentru noi înșine și cum să purtăm un dialog interior plin de compasiune.
Suntem alcătuiți din multiple personalități care conviețuiesc în interiorul nostru. În centru se află Sinele. Din fericire, acesta rămâne în spatele agitației și poate observa și primi toate fenomenele interioare. Unii se refera la Sine că fiind Conștiință, Sine profund, Esența Ființei. Sau Observatorul, Înțeleptul, Lumina interioară. Tot ce sugerează un spațiu interior în expansiune, fară limite. Un potențial care e acolo, în spatele tuturor parților care se agită, continuu disponibil.
Toți ne naștem cu un Sine.
Sinele nu este o parte a sistemului, este liderul natural al sistemului de părți care ne constituie. Este altceva decât suma părților, este de natura diferită și face parte dintr-o realitate care include și ceea ce nu se vede, o realitate mult mai mare, spirituală, transcedentală. El observă, ascultă și are grijă de părți.
Putem să-l comparăm cu o Roată solară care exercită o forță centripetă și în jurul căreia evoluează părțile noastre. Când acestea sunt deconectate de Sine, se ciocnesc, pleacă în toate direcțiile, ies de pe orbită.
Când privim lumea prin ochii Sinelui vedem altă realitate decât atunci când privim lumea prin ochii parților.
IFS ne arată că Sinele nu este un observator pasiv. Este activ, creativ și plin de compasiune, este adevăratul natural vindecător interior: are toate calitățile pentru a ghida și armoniza sistemul interior, cu acordul parților ! Are o perspectivă de armonie și vindecare, de transformare și echilibru pentru întreg sistemul. Intrăm subtil în dimensiunea spirituală a acestui model terapeutic.
Calitățile Sinelui
Calm – capacitatea de a liniști fizic și psihic pentru a putea observa, a fi martor.
Curiozitate – calitate fundamentală, toți ne naștem cu o curiozitate sănătoasă și cu capacitatea de a fi încântați. Păstram aceste calități până în momentul în care părți din noi, care judecă și evaluează, contaminează sistemul interior. În IFS regăsim curiozitatea spontană pentru modul în care părțile noastre funcționează.
Credință – convingerea profundă a Sinelui că avem în corp și în psihic toate resursele pentru a ne purta de grijă și a ne vindeca.
Conexiune – capacitatea de a crea legături cu părțile sistemului, cu ceilalți în exterior, cu natura și universul întreg.
Claritate – capacitatea de a vedea situațiile în mod obiectiv. A privi cu ochii iubirii și nu cu ochii unei părți activate, plină de prejudecați.
Creativitate – capacitatea Sinelui de a se realiza în materie, degajat de fricile diferitelor părți. Când suntem în Self avem acces la soluții originale, unice, care depășesc tot ce ne-am putut imagina.
Curaj – Sinele manifestă o mare putere interioară în fața diverselor emoții care copleșesc sistemul interior, în fața fricilor protectorilor (părți din sistem) și a traumelor trăite de exilați (părți din sistem). Acesta forță interioară a Sinelui îi permite acestuia să să câștige încrederea protectorilor care sunt de acord să renunțe la sistemul de apărare compulsiv, deregla
Compasiune – inima Sinelui este deschisă la suferința parților din sistem și a celor din jur. Sinele nu exprimă emoții, nu are gânduri. Este o sursă liniștită de iubire și compasiune.
În IFS (Sistem interior familial) numim aceste calități «cei 8 C».
În TRI (Terapie relațională interioară) sunt menționate și alte calități : prezența, bucuria, răbdarea, deschiderea, recunoștința, perspectiva, umorul și bineînțeles iubirea.
Vestea bună pe care o aduce IFS este că aceste calități ale Sinelui sunt acolo, în interior, chiar după multiple traume. Sinele nu poate fi distrus sau avariat. Poate fi copleșit de părți dezechilibrate, poate fi negat, refulat – ceea ce numim în IFS un Sine amalgamat – dar e tot timpul acolo. Ca și soarele în spatele norilor. Toate aceste calități sunt intacte, avem doar să îi cream condițiile că el să se poată manifesta.
Prima veste bună o aduce pe a doua: auto-terapia în IFS este posibilă deoarece fiecare are acces la propriul Sine și la puterea sa de vindecare. Când acesta se întâmplă, spunem că sistemul (sau persoana) e ghidat/ghidată de Self.
Să vedem acum din cine e compusă familia noastră interioară.
Părțile care ne alcătuiesc sunt subpersonalitati reale; ele au o istorie, o vârstă, trăsături de caracter, aspect exterior, emoții, etc. Ca orice om. Putem intra în relație cu ele cu condiția să le respectam.
Părțile utilizează corpul pentru a se exprima: tensiuni în mușchi, respirație, senzații, putem să le vedem , să le simțim, să le auzim. Ele se manifesta sub formă de gânduri, imagini, emoții, sentimente, senzații, sunete, voci interioare care se regrupează pe teme sau pe evenimente.
În cele mai multe situații nu suntem conștienți că suntem invadați de toate aceste părți, ne identificăm cu ele și asta dă impresia că moralul e când sus, când jos, nu putem lua decizii, avem impresia că ne-am pierdut telecomanda și cine a găsit-o apasă pe butoane după bunul plac, creând haos în interiorul noastru.
Toate părțile care ne alcătuiesc sunt fundamental bune, “pozitive”, și caută să ne ajute să trăim mai bine.
Avem și o multitudine de părți care funcționează bine, își fac lucrul corect și conștiincios. Spunem despre ele că sunt echilibrate când sunt în conexiune cu Self-ul, cu celelalte părți ale sistemului interior și colaborează intre ele.
Ele intră în dizarmonie atunci când poartă greutatea unor experiențe de viață, funcționează compulsiv și izolat.
Părțile noastre nu dispar, ele se transformă, se reajustează, schimbă rolul în sistem.
Terapia TRI-IFS constă într-o introspecție dirijată în timpul căreia persoana învață să se distanțeze, să se dezidentifice de părțile sale, va intra în contact cu ele din centrul său, din spațiul Sinelui, pentru a le asculta și a le oferi empatie, pentru a se apropia si a avea grijă de cele care sunt rănite.
În terapia TRI-IFS nu lăsăm părțile să dialogheze între ele dacă nu sunt echilibrate sau despovărate de greutăți – situație în care ele rămân subiective, se dispută între ele și au nevoie de un mediator: prezența liniștitoare a Sinelui.
Sistemul interior este compus din:
- Protectori: tutori (numiti manageri, sau gardieni) și întrerupători (numiți pompieri) care încearcă și fac totul pentru a refula părțile rănite. Fac asta pentru a păstra echilibrul sistemului.
- Exilați (vulnerabili) – părțile sensibile din sistem, copleșite de emoții, rănite.
Toate părțile au intenții pozitive pentru sistem, chiar dacă au rol rigid și «negativ» datorat traumelor și rănilor trecutului în care au rămas blocate. Spunem în acest caz că sunt copleșite de greutatea pe care o poartă.
Intenția noastră este de a întâlni acele părți exilate din sistem. Vindecarea lor are loc în relația cu Sinele. Întâlnirea este posibilă doar după ce avem acordul și colaborarea parților protectoare.
Când protectorii asistă la despovărarea și transformarea părților vulnerabile pe care le protejează, renunță singuri la rolul pe care l-au jucat în sistem, renunță la strategiile disfunctionale și își aleg un alt rol, cu bucurie.
Acesta a fost o scurtă prezentare, promit să revin curând cu alte informații despre modelul terapeutic care a dus toată munca mea cu mine, de peste 24 de ani, la un nivel pe care nu mi l-am imaginat vreodată.
Dacă dorești să transformi conștient durerile, dificultățile în resurse, nu ezita să-mi scrii și/sau să iți programezi o ședință aici.
Pe curând, cu bucurie!
Resurse:
Crédits : pingvin_house – stock.adobe.com
Droits d’auteur : ©pingvin_house – stock.adobe.com
Self-théraphie – Jay Earley, les Editions du A, 2022