Increderea se umple picatura cu picatura si se goleste cu litrul

Increderea se umple picatura cu picatura si se goleste cu litrul

Suntem rezultatul a ceea ce am invatat. Creierul este marele ordonator. Comanda, face conexiuni, invita la actiune sau inhiba complet. Pare misterios, dar neurostiinta ne ajuta sa intelegem.

6 la matematica, 4 la chimie, 7 la desen, …, asta va aminteste ceva ?

Pentru multi dintre noi, in acest model educativ se gasesc comportamente, competente, credinte pe care le avem si azi, chiar daca vin din acea epoca! Sa mai punem influenta societatii in care traim, a culturii, a traditiei, a familiei si a relatiilor pe care le-am cultivat si avem tabloul complet. Toate acestea impreuna contribuie la ce numim azi esec in viata noastra si tot ce numim viitor succes.

Cum esuam? Foarte simplu, creierul foloseste aceleasi «autostrazi neuronale». Mergem pe acelasi drum desi stim ca nu ne duce la nimic bun.

Cum ne insala creierul?

  1. aducandu-ne in atentie convingerile care ne limiteaza
  2. declansand mecanismele de autosabotaj

Ce facem acum, cand stim asta ? Cautam (si gasim impreuna!) un factor ce declaseaza bucurie, placere, motivatie, elan de viata. Il gasim dupa ce invatam unde sa il cautam. E bine ascuns in noi si trece prin ce simtim.

Pentru echilibru, acelasi creier e capabil sa ne duca spre reusita, sugerandu-ne credinte deschise, care nu ne limiteaza. Tot el deschide noi cai neuronale: avem in fiecare moment posibilitatea de a alege un alt drum, inedit, chiar daca un anume efort e necesar. Cand suntem angajati in acest proces de dezvatare/invatare, creierul urca in frecventa, acesta poate atinge 60 Hz – 80 Hz, ceea ce ii cere energie (asta inseamna in realitate sa iesi din zona de confort).

Cand ai decis ca vrei sa te dezveti, vii cu istoria personala, cine esti azi, cum esti azi. Toate acestea includ canalele tale neuronale favorite, si vom tine cont de asta. Pentru ca motivatia ta interna ramane resortul principal al schimbarii, pentru ca esti singurul care poti sa te convingi si pentru ca increderea se umple picatura cu picatura si se goleste cu litrul!

Echilibram floarea trandafirului si spinii, recompensele si ajustarile.

Si mai ales, oricat de complicat si greu poate sa ti se para, inveti sa iti dai voie sa incerci diferit.

 

1 Comments

  1. Virgil-Stefan COMAN

    Sunt dispus si dornic sa aprofundez aceasta abordare.

Adăugare comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *