Corp, minte, inima, cont bancar si portofel

In timp ce pregateam azi materialul de transmis grupului care e interesat de “72 de carari catre Unitate” mi-a venit ideea acestui articol. Premisa e urmatoarea: toata munca pe care o facem in a accesa planuri tot mai inalte (anumite meditatii, ritualuri, lecturi) nu ne poate fi benefic si nu ne ajuta sa integram aceste vibratii in viata de zi cu zi daca aici pe pamant, aici-acum in viata noastra, nu suntem angajati pe directia buna, pe directia adevarului interior, a credintei sustinute de focul interior, a rugaciunii urmata de actiune, a actiunii precedate de rugaciune. 

Indiferent de subiect ajungem din nou la aceleasi intrebari: ce ganduri avem in majoritatea timpului, ce sentimente ne locuiesc, ce emotii se plimba constant prin fiziologia noastra, cum le manifesta corpul nostru? Si e chiar asa, indiferent de subiect…Subiectul acestui articol este “banul” pentru ca e in legatura cu ce am pregatit pentru grupul de care vorbeam mai sus, deci mi-e foarte comod in acest moment sa-l dezvolt si aici. 

Ce spun problemele financiare despre noi? Declanseaza anxietate, ating butonul rosu al fricii de esec, restrang considerabil capacitatea de a fi creativ. Reflecta ca suntem bransati la modul supravietuire (situatie in care volanul vietii noastre e in “mainile” creierului reptilian si emotional). In oglinda, lipsa problemelor financiare presupune creativitate (calitate de care raspunde neocortexul) si capacitatea de a visa maret, mai bine spus, autorizarea de a vedea departe si de a visa maret. 

Problemele financiare ne vorbesc despre blocajele acumulate din frageda copilarie si despre rezistentele noastre. Toate acestea sunt bine inradacinate in subconstient. Le simtim doar efectul (perfectionism, autosabotare, abnegatie de sine)  fara sa avem acces direct, constient, in timp real. Asta explica esecul repetat, stupoarea cu care ne privim, intransigenta cu care ne tratam, rusinea si neputinta pe care le simtim. Blocajele inconstiente anuleaza toata buna noastra intentie. Sa lucram asupra convingerilor limitative e cheia eliberarii, cheia spre abundenta si prosperitate.

Probabil cunoasteti exercitiul “Harta banilor” si programul lui Margaret M.Lynch  Ea ne vorbeste de 5 tipuri de bani: economii, datorii, venituri, obiective financiare, bani toxici. Fiecare tip e caracterizat de 3 aspecte: discursul interior, emotiile si senzatiile fizice, traumele constiente sau inconstiente. 

Cand priviti suma pe care o aveti economisita, ceea ce ganditi si simtiti arata nivelul de securitate din viata voastra. Reflecta convingerea profunda ca sunteti un castigator sau perdant.

Cand faceti totalul datoriilor pe care le aveti sentimentele sunt adanc inradacinate in notiunile de vinovatie si pedeapsa (ii pedepsiti pe ceilalti si va pedepsiti pe voi insiva).

Veniturile, banii care circula in viata voastra, sunt legate de increderea in sine, de valoarea personala pe care o percepeti. De modelele pe care le-ati avut (parintii) si un sentiment de rusine. 

Telurile financiare va vorbesc despre ceea ce credeti ca meritati sa traiti. Despre capacitatea de a te mobiliza, a trece la actiune (altfel ramane un vis nematerializat) si este legat de o buna imagine de sine. 

Banii toxici va vorbesc despre intensitatea energiei luptei in general. Mosteniri, partaj la un divort, sentimentul de rusine cand ramai intr-o relatie, intr-o situatie, doar din motive financiare. Este multa rusine care ne blocheaza complet. 

Sa avansam un pic. Indiferent cum va situati la cele 5 tipuri de bani, in profunzime sunt de revazut “Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine“. Cartea lui Lise Bourbeau e baza cu care ar fi bine sa incepeti. 

Rana de respingere / Masca: Fugarul – cei ce fug de responsabilitate si au frica de bani. Compenseaza cu practici spirituale” profunde” fugind de fapt de realitate. Banul e pragmatic, cel ce sufera de acesta rana refuza propria incarnare, crede ca nu are dreptul la viata. Tot ce e legat de pamant (si chakra radacina) nu poate exclude banul care e un mijloc de schimb. Nu poti sa fii inselat mai mult decat te inseli singur, cand fugi de propria realitate. 

Rana de abandon / Masca: Dependent – frana, in ce privesc banii, e lipsa de autonomie. Cei ce nu se ocupa  sa dezvolte capacitatea de a fi autonom, cei ce se bazeaza pe altii. Se simt fara putere, le este foarte greu sa ceara ajutor, atrag mila si toate situatiile neplacute. Isi inventeaza povesti care nu au nimic cu realitatea, sunt indecisi si nu reusesc sa se afirme. Banii sunt pentru ei legatura cu ceilalti, banii sunt “prea reci” pentru ei care cauta doar afectiune.

 Rana de umilire / Masca: Masochist – precaritate si rusine este ceea ce simt, in legatura cu banii. Traiesc situatii extrem de dificile, nu se stabilizeaza financiar niciodata. Banii au devenit o maniera de auto-tortura. “Merit” si “sunt demn” e terenul lor de lucru. 

Rana de tradare / Masca Dominator: – cei ce nu au incredere in viata, cei ce prevad tot, controleaza toate intrarile, toate iesirile. Insecuritate, stari de angoasa, nu stiu sa primeasca, sunt persoane foarte orgolioase. Directii de lucru cu sine: incredere in sine, in ceilalti, in viata; fluiditate, abandonul controlului. 

Rana de injustitie / Masca Rigidul: avarism…, lipsa de flexibilitate, dificultate in a se relaxa, dificultate in a profita de banii sai; daca cumva a cheltuit si considera ca a fost nesabuit, se blameaza, se infurie. Terenul sau de lucru e acceptarea imperfectiunii, sa lase justitia divina sa judece situatiile, faptele si oamenii, sa-si caute aspiratiile profunde, pasiuni ce asteapta sa fie descoperite si hranite. 

Sper ca cele doua abordari ale subiectului banii v-au adus un pic de lumina si mai ales speranta ca daca ceva nu merge bine, nu merge bine azi! Ca maine poate fi diferit. Corpul nostru ne vorbeste in permanenta. Tot ce ganditi, tot ce simtiti fizic si emotional in legatura cu banii, toate experientele din copilarie sunt inmagazinate in celulele noastre. 

Si cum totul in viata noastra e legat de ce cata valoare punem pe persoana noastra, ce imagine avem despre noi insine, cata incredere avem ca putem realiza lucruri,  sper ca nu va spun o noutate: numitorul comun al acestora este sa fii in pace cu cine esti, exact asa cum esti, sa te accepti profund sa te iubesti. Sa fii bland cu tine.  Nu o sa incetez sa va spun asta, cu alte cuvinte, sa va indemn sa va dezvatati, apoi sa invatati. 

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *