Daca dumnevostra, sau cineva din familie, ati fost diagnosticat cu Molluscum contagiosum, uleiul esențial tradițional utilizat în aromaterapie este extrasul de Tea tree (Melaleuca alternifolia). Singur, sau în sinergie cu alte uleiuri, și-a dovedit eficacitatea. Este uleiul esențial far al infecțiilor pielii: antibacterian, antifongic, antiviral și analgezic.

Uleiurile esențiale Ravintsara, Cinnamomum camphora CT Cinéole și Niaouli, Melaleuca quinquenervia (aceeași familie botanică cu Tea tree) sunt utilizate în asociere cu Tea tree.

Ravintsara este foarte imunostimulant și va participa la întărirea sistemului imunitar. Lavanda finăLavandula angustifolia aduce amprenta să cicatrizantă, calmanta în caz de mâncărime importantă.

Pentru susținerea sistemului imunitar putem face apel la Thymus zygis ct linalol, dezinfectant, sub formă de hidrosol (apă florală) sau macerat de coacăze negre.

Pranarom a publicat un studiu realizat în 2012 care arată că pentru copii, o asociere Tea tree și Iod sau cu un amestec de izobetadina dermică sunt tratamente sigure.

Atenție la modul de utilizare, precauții,  înainte de a fi folosite (limita de vârstă, contra indicații).

Prima formulă (Aude Maillard) de la 3 ani în sus : într-o sticluța de culoare închisă puneți

  • 10 picături Tea tree
  • 10 picături Ravintsara
  • 10 picături Lavandă fină
  • completați sticla cu macerat uleios de Calendula.

 Aplicați dimineața și seara pe fiecare molluscum, până la dispariție. Pauză după 3 săptămâni.

Peste 7 ani, concentrația acestor uleiuri poate fi crescută la părți egale, aplicată cu condiția unei bune toleranțe a pielii. Nu se recomandă persoanelor asmatice, în timpul sarcinii sau alăptării, celor ce suferă de epilepsie sau cu antecedente de convulsii.

A două formulă (Elske Miles):

  • 5 picături de Cistus ladaniferus
  • 5 picături Lavandula spica
  • 5 picături Matricaria recutita
  • 1 linguriță de Loțiune pentru piele iritată Cytelium

 Amestecați bine folosind un bețișor de urechi sau ceva curat, din lemn sau sticlă. Aplicați pe fiecare molluscum de 3-4 ori pe zi.