Identificarea ranilor emotionale inseamna sa iei distanta fata de evenimente, sa incetezi sa le vezi ca si catastrofe si sa transformi provocarile in experienta. 

E recomandat sa cititi cartea lui Lise Bourbeau “Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine”. 

Cum iesim din ciclul ranilor emotionale? Prima etapa este sa devenim constienti si sa le acceptam. Puteti sa intocmiti o lista cu evenimentele care v-au marcat viata. In dreptul fiecaruia sa marcati rana care ii corespunde (respingere, abandon, tradare, umilire, injustitie). 

Cat timp consideram aceste evenimente ca o drama, un blestem sau ceva ce ne determina sa dam vina pe altcineva, simtindu-ne victime, trecem pe langa lectia de invatat, pe langa mesajul vietii. Provocarea majora este sa ne mobilizam sa le traversam, sa le digeram, sa le transformam (din plumb in aur) pentru a nu mai fi impactati. 

Sa tinem minte ca o situatie care revine sistematic ne spune ca am trecut pe langa o invatatura. Este un cadou, o oportunitate sa deschidem ochii si sa privim ce nu am vrut sau/si nu am putut sa intelegem pana atunci. Si ce tare o sa ne miram ca la randul nostru, ne supunem anturajul si ne supunem pe noi insine la aceeasi situatie! Deci cel mai bun mijloc de a nu mai fi impactat de acea rana este de a inceta sa-i facem pe altii sa traiasca aceeasi situatie, si de a inceta de a ne mai face singuri acelasi lucru, de a ne aplica acelasi tratament. 

Toata viata vom intalni persoane si situatii care ne vor da oportunitatea de a trai aceste rani pentru a le vindeca. Sa le intelegem permite sa incetam judecatile ce le purtam vis-a-vis de oamenii din jurul nostru si actiunile lor. 

Asta nu inseamna nicidecum sa nu invatam sa ne exprimam limitele, in termeni de ceea ce simtim. Inseamna sa cultivam atitudini de care nu ne credeam capabili. Pana atunci, e benefic sa evacuam resentimentele, ura, disperarea, frustrarile in prezenta unui terapeut, intr-un spatiu si o relatie de incredere. Asta evita sa devenim agresivi sau sa ne imbolnavim. 

Cu cat am suferit mai mult cu atat mentalul ne impiedica sa vedem adevarul in fata. Cei ce sunt sceptici la ce citesc acum au trait experiente foarte dureroase. Cautand sa ne protejeze, mentalul ne indeparteaza de intelegere.

1. Constientizati ceea ce se repeta in viata voastra si puneti punctul pe ranile ce va corespund.
2. Realizati ca celalalt are cu siguranta aceeasi rana de vindecat si rolul sau este acela de a va ajuta sa va constientizati punctele sensibile.
3. Renuntati sa puneti limite, invatati sa exprimati limitele! Nu-i faceti pe ceilalti sa traiasca acelasi lucru!
4. Incetati sa va mai simtiti fara putere, supus unei fatalitati.
5. Sa depasiti acesta provocare inseamna sa intelegeti ca ea reactiveaza ceva ce se cere vindecat. Opriti procesul de repetitie.
6. Incetati sa-l invinovatiti pe celalalt. Acesta este inceputul vindecarii vostre.
7. Faceti toate acestea pentru ca va iubiti suficient de mult ca sa va doriti sa va eliberati.
8. Ati vindecat o rana cand inceteaza sa se mai manifeste.