Printre ciclurile care se reiau in cursul unei vieti, boala sau o stare de rau sunt cele mai frecvente. Din pacate nu suntem atenti la aceste recurente. Nu ne mai miram cand cadem bolnavi, ne-am obisnuit sa traim cu dureri de cap, raceli, astm, inflamatii, constipatie, cistita, etc. 

Daca medicamentele reusesc sa calmeze criza, ele nu impiedica raul sau boala sa revina sau sa ia alta forma. 

Prin protocolul urmator decodam mesajul corpului,  gasim emotia destabilizanta,  demaram procesul de vindecare!

  1. Ai mai avut aceasta boala/stare de rau profund?
  2. Daca da, pentru fiecare data cand s-a manifestat te intorci la contextul aparitiei (familial, sentimental, profesional, financiar); iti amintetsti o fraza, un loc, o persoana, un eveniment dureros, orice asociezi astazi cu problema ta.
  3. Ce ai descoperit la punctul 2, este in legatura cu ceea ce traiesti astazi?
  4. Exista o perioada in care boala sau starea de rau profund nu s-a manifestat? Daca da, ce mergea bine atunci? Ce este dificil azi, care sunt sursele de stres?
  5. Ai un beneficiu din faptul ca esti bolnav sau te simti rau? Cineva se ocupa de tine? Eviti sa te gandesti la o situatie si mai stresanta? Te lasa sa te odihnesti (altfel, nu ti-ai permite?)? In acesta situatie muncesti mai putin si astfel petreci mai mult timp cu persoana draga? Fugi de o responsabilitate, de o situatie in care te simti prizonier? Eviti sa iei o decizie, eviti sa atragi atentia celor apropiati?
  6. Te simti vinovat? Ai vrea sa spui STOP cuiva sau sa nu mai traiesti o situatie particulara?

Sa deschidem ochii, sa vedem relatia dintre simptom si emotie este primul pas spre vindecare. Apoi urmeaza relaxarea (ma refer la a invata tehnici de relaxare). Apoi, curaj, la drum!