Temelia sănătăţii este un circuit sanguin sănătos, sistemul care transportă oxigenul şi substanţele hrănitoare spre toate celulele corpului vostru. Dacă aveţi un sistem circulator sănătos, veţi trăi o viaţă lungă şi sănătoasă. Mediul îl constituie circuitul sanguin. Care este însă butonul care controlează acest sistem? Respiraţia. Este felul în care vă oxigenaţi corpul în întregime, stimulându-vă astfel procesul electric al fiecărei celule.

Respiraţia nu controlează numai oxigenarea celulelor . Mai controlează şi circulaţia lichidului limfatic, care conţine globulele albe cu rol de protecţi e a organismului. Ce este sistemul limfatic?

Unii îl consideră ca fiind sistemul de canalizare al corpului. Fiecare celulă din organism este înconjurată de limfă. Aveţi în organism de patru ori mai multă limfă decât sânge.

Iată cum funcţionează sistemul limfatic. Sângele este pompat din inimă prin artere către capilarele subţiri şi permeabile. Sângele transportă oxigen şi substanţe hrănitoare către capilare, de unde sunt apoi difuzate în acest fluid din jurul celulelor, numit limfă. Celulele, care ştiu exact de ce au nevoie, iau oxigenul şi apoi excretă toxine, o parte din acestea trecând înapoi în capilare. Însă celulele moarte, proteinele din sânge precum şi alte substanţe toxice trebuie să fie îndepărtate de sistemul limfatic. Iar sistemul limfatic este pus în funcţiune prin respiraţia profundă.

Celulele corpului depind de sistemul limfatic, aceasta fiind singura cale de evacuare a cantităţilor mari de material toxic şi lichid în exces, care restrâng cantitatea de oxigen. Lichidul trece prin nodulii limfatici, unde sunt neutralizate şi distruse celulele moarte şi alte substanţe toxice, cu excepţia proteinelor din sânge.

Ce importanţă are sistemul limfatic?

Dacă el ar fi închis timp de 24 de ore, aţi fi morţi ca urmare a blocării proteinelor din sânge şi a lichidului în exces din jurul celulelor .

Sistemul sanguin are o pompă, care este inima. Dar sistemul limfatic nu are aşa ceva. Singurul mod în care sistemul limfatic este pus în mişcare este prin respiraţie şi mişcare musculară.

Aşa încât dacă vreţi să aveţi un sistem circulator sănătos cu o limfă eficientă şi un sistem imunitar eficient, trebuie să respiraţi adânc şi să faceţi mişcări care să le stimuleze. Uitaţi-vă cu atenţie la orice „program de sănătate” dacă nu vă învaţă întâi şi întâi cum să vă curăţaţi organismul prin respiraţie eficientă.

Dr . Jack Shields, un extrem de apreciat limfolog din Santa Barbara, California, a condus recent un interesant studiu de cercetare a sistemului imunitar . A introdus mici camere video în corpul unor oameni ca să vadă ce anume stimulează sistemul limfatic. A constatat că cea mai eficientă cale pentru a realiza acest lucru este printr-o respiraţie diafragmatică adâncă. Aceasta creează un fel de vacuum care absoarbe limfa prin circuitul sanguin şi măreşte viteza cu care corpul elimină toxinele. De fapt, prin respiraţie profundă şi exerciţiu fizic, acest proces este de 15 ori mai rapid.

Dacă după citirea acestui capitol vă alegeţi doar cu înţelegerea importanţei respiraţiei profunde, v-aţi putea îmbunătăţi spectaculos sănătatea corpului.

Acest a est e motivul pentru care sisteme de sănătate precum yoga se concentrează atât de atent asupra respiraţiei sănătoase. Nu există ceva mai bunpentru curăţarea corpului.

Nu trebuie să te gândeşti prea mult ca să-ţi dai seama că dintre toate elementele necesare pentru o sănătate bună oxigenul este esenţial. Este totuşi interesant de remarcat cât este el de important. Dr . Otto Warburg, premiat cu Premiul Nobel şi director al Institutului de Fiziologie Celulară Max Planck, a studiat efectul oxigenului asupra celulelor . El a putut transforma celule sănătoase, normale în celule maligne doar scăzând cantitatea de oxigen cu care erau alimentate. Munca lui a fost continuată aici în Statele Unite de Dr . Harry Goldblatt. În Journal of Experimental Medicine (1953), Goldblatt a descris experimentele făcute pe o specie de şobolani despre care se ştia că nu pot dezvolta ţesuturi maligne. El a prelevat ţesuturi cu celule de la pui de

şobolani şi le-a împărţit în trei grupe. Una dintre grupe a fost pusă într-un vas sub un clopot de sticlă şi a fost complet lipsită de oxigen până la 30 minute o dată. Ca şi Dr . Warburg, Goldblalt a descoperit că după câteva săptămâni, multe din aceste celule au murit, altele şi-au încetinit dezvoltarea, iar altele au început să-şi schimbe structura, căpătând aspect de celule maligne.

Celelalte două grupe de celule au fost ţinute sub clopote de sticlă unde conţinutul de oxigen era menţinut constant la concentraţii din atmosferă. După 30 de zile, Dr . Goldblatt a injectat toate cele trei grupe de celule în trei grupe separate de şobolani. După două săptămâni, timp în care celulele au fost readsorbite în ţesuturile animalelor, nu s-a întâmplat nimic cu grupele normale. Dar toţi şobolanii din grupa cu celule care au fost lipsite periodic de oxigen au dezvoltat ţesuturi maligne. Experimentul a fost repetat după un an. Ţesuturile maligne au rămas maligne, iar celulele normale au rămas normale.

Care este concluzia?

Cercetătorii au ajuns să creadă că lipsa oxigenului pare să joaceun rol major în tranformarea celulelor normale în celule maligne sau canceroase. În mod sigur afectează calitatea vieţii celulelor .

Ţineţi minte că nivelul sănătăţii voastre este dat de nivelul sănătăţii vieţii celulelor voastre. Astfel, oxigenarea din belşug a sistemului vostru ar părea să fie prioritatea numarul 1, iar respiraţia eficientă est e în mod cert punctul de plecare.

Problema este că cei mai mulţi oameni nu ştiu cum să respire. Unul din trei americani se îmbolnăveşte de cancer . La sportivi însă, rata este de unu la şapte la nivelul americanului mediu. De ce? Aceste studii încep să ne ofere o explicaţie.

Sportivii oferă circuitului sanguin elementul său cel mai important şi mai vital – oxigenul. O altă explicaţie este că sportivii îşi stimulează sistemul imunitar să funcţioneze la putere maximă stimulând astfel mişcarea limfei.

Haideţi să vă împărtăşesc care este cel mai eficient mod de a respira ca să vă curăţaţi organismul. Iată cum trebuie să respiraţi: un timp inspiraţi, 4 timpi ţineţi aerul şi 2 timpi expiraţi. Dacă aţi inspirat 4 secunde, ţineţi aerul 16 secunde şi expiraţi 8 secunde.

De ce trebuie să expiraţi de două ori mai mult decât inspiraţi? Pentru că în timpul expiraţiei eliminaţi toxine prin sistemul limfatic. De ce să ţineţi aerul de patru ori mai mult? Pentru că aşa puteţi să vă oxigenaţi sângele şi să vă activaţi sistemul limfatic.

Atunci când respiraţi, trebuie să începeţi s-o faceţi din profunzime, din abdomen, ca un aspirator care scapă de toxine în sistemul circulator .

Cât de foame vi se face după sport? Vreţi să vă aşezaţi şi să mâncaţi o friptură mare după ce aţi alergat 6 km? Ştim că de fapt nimeni nu face aşa. De ce? Pentru că prin respiraţie sănătoasă, organismul vostru obţine deja ceea ce îi trebuie cel mai mult. Iată deci care este primul secret al unei vieţi sănătoase.

Opriţi-vă şi respiraţi adânc de zece ori, respectând proporţia de mai sus, cel puţin de trei ori pe zi. Care este proporţia? Un timp inspiraţi, 4 timpi ţineţi aerulşi 2 timpi expiraţi.

De exemplu, începând din abdomen, trageţi aer adânc pe nas în timp ce număraţipână la 7 (sau mai mult ori mai puţin, în funcţie de capacitatea voastră). Ţineţi-vă respiraţia de patru ori mai mult decât aţi inspirat, adică 28 în cazul de faţă. Apoi expiraţi încet pe gură un timp dublu faţă de cel în care aţi inspirat, adică 14. Nu trebuie să vă forţaţi niciodată. Vedeţi ce proporţie puteţi alcătui, dezvoltându-vă în timp capacitatea pulmonară. Faceţi 10 astfel de respiraţii de trei ori pe zi şi veţi observa o îmbunătăţire simţitoare a sănătăţii voastre. Nu există aliment sau tabletă de vitamine pe lumea asta care să poată face ce face un exerciţiu excelent de respiraţie.