Daca ai gandit, simtit, ca e cazul sa ai grija de tine, pune-ti intrebarea: ce inseamna pentru mine acest lucru? Verifica ca nu confunzi “a avea grija” cu “a cauta o usurare de moment“.

Ai claritate, reusesti sa te conectezi cu nevoile tale, cu ceea ce ai vrea sa traiesti? Probabil ca iti este mai usor sa ai grija de ceilalti dar acum e momentul sa nu lasi cele doua aspecte sa se amestece. E vorba de tine.

Iti doresti o gura de aer, o usurare de moment sau iti doresti sa simti ceva durabil, sa simti soliditate, incredere si entuziasm? 

Care iti este intentia? Reusesti sa ramai focalizat? In timp ce avansezi, verifici daca ceea ce faci, ce gandesti, ce simti, ce vorbesti, sunt aliniate cu intentia ta?

Cum iei deciziile? Cum te simti cand iei decizii, le regreti deseori sau odata luata decizia avansezi cu usurinta pentru ca ai asumat inclusiv posibilele consecinte nefavorabile?

Cate dimensiuni are viata ta? (exemplu: familie, munca, sanatate, social, proiecte, iubire, bani, dezvoltare personala, pasiuni, talente, contributie, spiritualitate, expresie de sine, etc.) Defineste-le pe ale tale, verifica procentul de satisfactie pentru fiecare. Fii onest, gaseste curajul sa nu te amagesti in vreun fel. 

Daca vrei sa te debarasezi de rolul de pompier din propria viata (adica sa tot stingi incendii interioare si exterioare) si sa nu mai lasi un foc mocnit in planul doi pentru ca e unul mai mare care se iveste si trebuie sa iei masuri, sa ai grija de tine cu adevarat capata tot sensul.

Sa ai grija de tine inseamna sinceritate, profunzime, ascultare de sine. Chiar curaj. 

  • Sa-ti asculti corpul e cel mai usor si este esential
  • Sa-ti asculti gandurile e cel mai urgent.
  • Sa-ti asculti emotiile e cel mai important.
  • Sa iti traiesti spiritualitatea e foarte intim si poate cel mai pretios. Sa te simti aliniat, cu picioarele pe pamant, cu capul in cer, locuind in inima ta. Este despre a-ti regasi increderea in viata, despre a te simti sustinut neconditionat.

Ma dezvat merge mana in mana cu invat. Te dezveti in timp ce inveti, inveti in timp ce te dezveti. 

De la ignoranta la maiestrie. Unde te situezi?

Incompetent – Inconstient

Ignoranta, inocenta? In acesta etapa, nu stim ca nu stim…Persoanele aflate in acesta situatie au nevoie de experiente dificile pentru a se decide sa invete. Fara sa fie supusi la o experienta extrem de dureroasa, nu gasesc nici un motiv sa invete pentru ca nu vad ce beneficiu ar avea din asta. Faptul ca nu-si pun intrebari despre ei insusi arata ca nu exista motivatia interioara pentru invatare si schimbare. Sa lucram impreuna in acesta faza inseamna sa iti creez eu un cadru de munca si un limbaj care iti va permite sa identifici, sa scoti la lumina capacitatile latente necesare achizitiei unei compente comportamentale de care incet incet devii constient ca iti lipseste.

Incompetent – Constient

In acesta etapa descoperiti ca nu stiti si acceptati sa faceti ceva pentru a reduce decalajul intre ce stiti si ce nu stiti. Reusiti sa vorbiti despre incompetenta care ati identificat-o, vreti sa invatati si cautati pe cineva care v-ar putea ajuta. Mecanismele de autoaparare pot sa apara odata cu primele dificultati. De exemplu, cei ce aleg sa se dezvate incet au cu certitudine elanul sa invete lucruri noi si modalitati de a aface altfel, dar si sa pastreze din ceea ce faceau inainte… Le este frica sa fie spontani, frica sa nu piarda ceea ce le era natural.

Altii incep sa-si puna o multime de intrebari, lucrurile stagneaza, notiunea de esec devine tulbure, experientele neplacute sunt generalizate, esec = suferinta, si gata, trecutul le conduce prezentul si viitorul. Sa devii constient de limitele tale e nu e deloc confortabil. Sa-ti realizezi ineficacitatea vechilor moduri de functionare si efortul necesar schimbarii poate sa te descurajeze, te poate face sa crezi ca nu vei reusi niciodata. Vrei sa inveti fara sa asumi erori, vrei sa te dezveti prin magie daca se poate. Cheful sa lasi balta invatatul e frecvent in acesta etapa. Apar toate obiectiile posibile. Rolul meu este sa le recunosc si sa va ajut sa va serviti de partea de adevar prezenta in obiectiile voastre, sa le recadram dintr-un punct de vedere viitor.

O alta categorie sunt cei care continua sa invete in ciuda dificultatilor deoarece atentia lor este focalizata pe valoarea a ceea ce invata. Asteptarea pozitiva le mentine energia si entuziasmul.

Dificultatea Incompetent – Constient este incapacitatea de a trece la o practica constanta in timp ce invata si dupa aceea. Unii raman studenti pe viata…considerand ca n-au inteles inca bine si mai trebuie sa studieze. Se transforma incet in consumatori motivati de carti, stagii, formari, unele chiar inlantuite, fara a aprofunda nimic. Practica, timp de integrare,…, va spune ceva?

 In acesta etapa relatia pe care o aveti cu cel ce va acompaniaza este cruciala. 

Competent – Constient

In acesta etapa, stiti ca stiti. Vi se deschid noi posibilitati. Ati invatat, ati practicat. Orice traiti se transforma in ocazie de a practica! Unii se transforma in militanti orbiti de descoperirile lor. Unii se blocheaza definitiv la acest nivel. Mandria si orgoliul sunt doua mari frane in evolutie. Se identifica complet cu ceea ce au invatat si experimentat pentru ca emotional, impactul a fost enorm. Problema e ca tot ce au dobandit ii orbeste, ii face sa respinga alte cai, la fel de valabile pentru altii. O tin pe-a lor, resping chiar cu violenta alte posibilitati. Devin rigizi si nu intelepti.

Daca scopul initial a fost dobandirea unei deschideri de orizont, toleranta, maturitate emotionala, spirituala, in etapa Constient – Competent e obligatoriu sa ne facem examenul de constiinta. Pentru ca ceea ce am invatat sa nu fie asociat unui sentiment de putere pe care il folosim gresit. Sa ramana orientat spre interior e cheia. 

Unde sunteti s-a construit treptat, prin invatat si practicat. Fara practica sunteti un depozit de cunostinte acumulate in cap. Unde sunteti va arata daca ceea ce stiti va permite sa transformati erorile in ocazii de crestere. Cel ce greseste risca pentru a progresa. Eu pot sa va ajut in dezvoltarea unei noi competente activand si numind experientele voastre de referinta… Ele va vor furniza carburantul transformarii dorite…

Competent – Inconstient

Aceasta etapa, a patra din procesul de invatare, ne spune ca suntem capabili sa exersam ceva ce am invatat, o facem fara efort, a devenit o obisnuinta, un nou program, un automatism. Cadrul prin care privim pe ferestra pare ca s-a largit singur…Ce faci pentru tine si iti face bine seamana cu usurinta cu care conduci masina si asculti radioul in acelasi timp. 

Ce ai invatat e dobandit cand devine usor de infaptuit. Aceleasi etape le-ai traversat cand ai invatat sa mergi, sa vorbesti, sa mananci, sa citesti, etc.

Dificultatea acestei etape este lipsa increderii in sine. Asa se face ca uneori uitam ca suntem capabili de ceva desi, in alt context am dovedit acea capabilitate. Tot ce faceti intr-o zi spontan, automat, face apel la competente inconstiente. Piedica vine din faptul ca obisnuita poate produce amnezie! Daca inca depuneti efort sa produceti un rezultat, sunteti in proces de invatare. Fiecare poseda un mecanism unic de excelenta. Sa il ignorati contribuie la fragilizarea increderii in sine. Joël Guillon, specialist al mecanismelor de excelenta spunea ca problema vine din faptul ca ne-am construit excelenta dintr-o suma de automatisme devenite invizibile in ochii nostri. Pentru noi e simplu, deci avem tendinta sa banalizam, sa devalorizam. Uitand cat am muncit sa ajungem la bunele obiceiuri, uitand ca suntem unic in lume si avem valoare ca fiinta umana. 

Evitati sa transmiteti ceva celorlalti daca va surprindeti ca nu ati facut experienta sau si-a pierdut valoarea (de exemplu ati fost sportiv odata, demult, azi nu mai sunteti dar ii sfatuiti pe toti sa faca sport). 

In acesta etapa eu va ajut sa reduceti nevoile de efort constient pentru a va servi cu adevarat de ceea ce stiti deja. 

Maiestrie

Competent – Constient – Inconstient

Este etapa in care va simtiti bine, cupa va este plina, aveti elanul sa impartasiti cu ceilalti si sa transmiteti propriul mesaj. Sunteti ceea ce vorbiti, ce ganditi, ce faceti, ce simtiti. Ati terminat cu o invatatura cand puteti sa o retransmiteti. Toti suntem chemati sa oferim lumii talentele si cunoastrerea acumulata. 

Ce model de excelenta va inspira?

Cum alegeti sa-i inspirati pe ceilalti? Pe cei cu care traiti in casa, pe cei din bloc, de pe strada, de la serviciu, din tara, din lumea intreaga…Verbal sau non verbal, transmitem in continuu.

„Viața nu devine mai ușoară sau mai iertătoare, noi suntem cei care devenim mai puternici și mai rezilienți“ (Steve Maraboli).  Prin modul în care gândim si prin modul în care trăim. 

Cum arată o lume mai bună? La nivel global, fără îndoiala, raspunsul este:  O buna educație!

Daca vrei sa contribui la o lume mai buna, sper ca te-am convins, aceasta incepe in interiorul tau.